NEKILNOJAMOJO TURTO VERTĖ IR TIKROVĖ

NEKILNOJAMOJO TURTO VERTĖ IR TIKROVĖ

NEKILNOJAMOJO TURTO VERTĖ IR TIKROVĖ

Dažnai nekilnojamojo turto (NT) rinkoje kyla diskusijų ir net nesusipratimų, kas yra turto kaina, savikaina ir vertė. Svarbu suprasti, kad tai nėra tapatūs dalykai. NT vertė, priešingai nei savikaina, nėra faktas. Vertė yra nuomonė apie tikėtiną kainą, o kartu ir apie nekilnojamojo turto teikiamą ekonominę naudą, jei iš NT tikimasi gauti pajamų.

Tarptautiniuose vertinimo standartuose kaina apibūdinama kaip už turtą prašoma, siūloma ar mokama pinigų suma. Dėl konkretaus pirkėjo ar pardavėjo finansinių galimybių, motyvų ar specifinių interesų kaina gali skirtis priklausomai nuo to turto kitiems asmenims teikiamos vertės. Savikaina apibrėžiama kaip pinigų suma, už kurią turtas yra įsigyjamas ar sukuriamas. Kai toks turtas yra įsigytas ar sukurtas, jo savikaina yra žinomas faktas. Kaina yra susijusi su savikaina, nes už turtą sumokėta kaina jo pirkėjui tampa turto savikaina. O vertė yra ne faktas, bet nuomonė apie labiausiai tikėtiną NT kainą ir jo teikiamą ekonominę naudą.

Visą straipsnį skaityti galite čia.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.