Nauja kryptis viešajam sektoriui – nuoma

Nauja kryptis viešajam sektoriui – nuoma

Valstybės valdomos įmonės ir įstaigos turi turėti aiškią viziją, kaip efektyviau valdyti turimą nekilnojamąjį turtą, nes dabartinis modelis, akivaizdu, neveikia. Verslo atstovai jau ne vienerius metus siūlo partnerystę ir ragina viešojo sektoriaus nekilnojamojo turto išlaikymo kaštus keisti į kur kas efektyvesnį „finansavimo“ būdą – dotacijas nuomai.



 

Apie tai buvo diskutuota Vilniuje vykusioje II-oje konferencijoje „Efektyvus valstybės turto valdymas“. Pasak konferencijos turinio vadovo Mindaugo Kulboko, „Newsec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovo Baltijos regionui, viešojo sektoriaus atstovams būtina persiorientuoti ir rinktis efektyvesnius nekilnojamojo turto valdymo modelius. Vienas iš būdų – dotacijos nuomai, užuot aklai skyrus lėšas senų ir neefektyvių pastatų išlaikymui, remontui ir priežiūrai, įskaitant personalą.


 


 

„Šiuo metu viešasis sektorius tiesiog gauna lėšas nekilnojamajam turtui išlaikyti ir vadovai nėra suinteresuoti ieškoti būdų, kaip efektyviau jas panaudoti. Kai tuo tarpu nekilnojamojo turto nuoma galėtų sutaupyti bent dalį lėšų ir „nuimtų“ priežiūros naštą, atitinkamai mažindama įstaigos kaštus“, – teigia M. Kulbokas.



 

Verslo atstovų siūlomas nekilnojamojo turto nuomos modelis viešajam sektoriui sudarytų galimybes lanksčiau reaguoti į besikeičiančią situaciją, sutaupyti nemažai lėšų, be to, iš nenaudojamo turto būtų galima gauti pajamų naujų objektų plėtrai – tokia praktika populiari kitose Baltijos šalyse.



 

Lietuvoje tarp viešojo sektoriaus atstovų viena pirmųjų nuomotis patalpas, užuot investavus į savų remontą, priežiūrą, ryžosi Lietuvos policija. Konferencijoje institucijos patirtį pristatęs Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius pabrėžė, kad nuoma yra teigiamas dalykas, nes leidžia institucijai koncentruotis į pagrindinę veiklą, kuri nėra pastatų priežiūra.



 

„Nuoma išties yra viena iš patrauklesnių galimybių racionaliai naudoti savo turtą, kadangi viešasis sektorius palieka brangiausius nekilnojamojo turto eksploatavimo klausimus spręsti nuomotojui. Tokiu būdu išvengiama papildomų išlaidų. Be to, nuomos teisės į patalpas yra įgyjamos vadovaujantis Vyriausybės patvirtintu aprašu, kurio nustatoma tvarka, lyginant su alternatyvomis (pvz., partnerystės projektais), yra greitesnė bei paprastesnė“, – pastebi advokatų kontoros „Cobalt“ Nekilnojamojo turto ir infrastruktūros praktikos grupės vadovė, advokatė Simona Oliškevičiūtė-Cicėnienė.



 

Tačiau šiai dienai viešasis sektorius negali sudaryti sutarčių dėl dar nepastatyto nekilnojamojo turto ir ši problema yra daugiasluoksnė.



 

„Pirma, joks vystytojas neprisiims rizikos statyti nekilnojamąjį turtą vien viltimi, kad viešasis sektorius galbūt nuspręs jį išsinuomoti. Antra, naujas nekilnojamasis turtas įprastai jau išnuomotas dar iki statybos užbaigimo. Taigi, viešasis sektorius neretai gali rinktis tik iš „užsilikusio“ turto. Dėl to teisės aktais suteikta galimybė iš anksto užsitikrinti plotą vystomuose nekilnojamojo turto projektuose atvertų naujas erdves nuomai“, – įsitikinusi S. Oliškevičiūtė-Cicėnienė.



 

Viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė sprendžiant nekilnojamojo turto valdymo problemas įvardijama kaip būtinybė, siekiant efektyviau valdyti valstybės turtą. Norint paspartinti šį procesą, reikalingos lankstesnės bendradarbiavimo galimybės ir didesnis viešojo sektoriaus atstovų suinteresuotumas – šiuo metu dažnai apsiribojama galimybių studijomis, uždaromis konsultacijomis, užuot kvietus verslo atstovus atviro dialogo ir ieškant geriausio sprendimo.



 

 

 

Apie konferenciją „Efektyvus valstybės turto valdymas“

Konferencija „Efektyvus valstybės turto valdymas“ šįmet suorganizuota antrą kartą. 2016 metais taip pat planuojama valstybės ir privataus sektoriaus atstovus kviesti dialogo, kaip bendromis pastangomis efektyviau valdyti valstybės turtą.

Konferenciją organizuoja „Newsec“ ir „Marmelad“, partneris – „Cobalt“, rėmėjas – „Hanner“, informacinis rėmėjas – BNS.

Daugiau informacijos:  www.newsec.lt