„Newsec“ padės kurti Latvijos valstybės turto valdymo strategiją

„Newsec“ padės kurti Latvijos valstybės turto valdymo strategiją

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ kartu su konsultacijų bendrove „Civitta“ laimėjo konkursą ir pradėjo teikti konsultavimo paslaugas Latvijos valstybės turto valdymo įmonei SJSC „State Real Estate“. Įmonei bus teikiamos konsultacijos valstybės turto valdymo strategijos kūrimo klausimais.

Pasak „Newsec“ Tyrimų ir analizės grupės vadovo Mindaugo Kulboko, „Newsec“ kartu su konsultavimo įmone „Civitta“ laimėjo Latvijos valstybės turto valdymo įmonės viešąjį konkursą valstybės NT valdymo įmonės ilgalaikės turto panaudojimo ir valdymo strategijos konsultavimo paslaugoms teikti.

„Šiuo metu Latvijos valstybės valdymo įmonė valdo daugiau nei 1,2 mln. kv. m nekilnojamojo turto, daugiau nei 500 objektų ir virš 10 mln. kv. m žemės ploto. Taigi, turto valdymo komanda susiduria su tokiais iššūkiais, kaip valstybės NT valdymo apskaita, nenaudojamo NT nusidėvėjimas ir augantis modernaus biuro ploto poreikis. Todėl mūsų konsultacijos strateginiais klausimais apima daugelį veiklos sričių – nuo racionalaus ir efektyvaus pastatų panaudojimo iki turto priežiūros kaštų mažinimo. Kitaip tariant, Latvijos valstybės turto valdymo įmonė ieškojo partnerių, kurie rastų sprendimus, kaip padidinti valstybės turto vertę ir atsakytų į klausimus, kiek ir kokio NT reikia valstybei priskirtoms funkcijoms vykdyti“, – sako M. Kulbokas.

Ieškos rezervų padidinti NT vertę

„Newsec“ ekspertas pastebi, kad ne tik latviams, bet ir kitoms valstybėms kyla begalė iššūkių valdant didelės apimties turtą. Visgi tokio masto turto valdymą pakreipus tinkama linkme, visada galima rasti rezervų kaip padidinti turto vertę.

„Pavyzdžiui, Latvijos valstybei priklausantis NT administratorius – AB „Valstybinis nekilnojamas turtas“ (VNI) vykdo projektą susijusį su institucijų perkėlimu į naujus biurų kompleksus Rygos pakraščiuose. Jis paskaičiavo, kad iš 7 skirtingų vietų (20,3 tūkst. kv. m) konsolidavus įstaigas į vieną 12 tūkst. kv. m verslo centrą, valstybė sutaupys 510 tūkst. Eur per metus, o įstaigų užimamas plotas sumažės 40 proc.“, – teigia M. Kulbokas.

Pasak M. Kulboko, poreikį optimizuoti plotą ir sumažinti jo valdymo sąnaudas, sukeliant visus į bendrą biurą arba priešingai – pakeičiant išaugtas senas patalpas, lemia racionalūs ekonominiai veiksniai. Tačiau tokių tikslų įgyvendinimo praktikos valstybinės institucijos turi dar labai nedaug. Trūkstant kompetencijos, šiam tikslui buvo pasitelkti ekspertai iš Lietuvos.

Dažniau įtraukia rinkos profesionalus

Anot eksperto, privačių ar valstybės įmonių pasirinkimas samdytis specialistus tam tikrai užduočiai įgyvendinti yra gana dažna Skandinavijos šalyse. Po truputį ši praktika prigyja ir Baltijos šalyse.

„Labai sudėtinga valstybės turto valdymo įmonėje po vienu stogu turėti visas reikalingas specialistų kompetencijas, todėl įprasta, kad kreipiamasi į savo srities profesionalus rinkoje. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse trečiųjų šalių įtraukimo į optimizavimo procesus praktika gyvuoja jau ne pirmą dešimtmetį, ji jau tampa įprasta ir Baltijos šalyse. Dar daugiau Skandinavijoje valstybės turto valdytojai yra pažengę ir pasiliekantys tik strategines valstybės atstovavimo funkcijas tuo pačiu techninius turto priežiūros klausimus sprendžia trečiosios šalys“, – sako M. Kulbokas.

Sukauptą patirtį pritaiko svetur

„Patirtis, įgyta dirbant Lietuvoje su LR Vyriausybės kanceliarija, Turto banku bei Finansų ministerija tapo mūsų sėkmės istorijomis, kurias jau galime pritaikyti ir kitose šalyse. „Newsec“ ir „Civitta“ bendri darbai jau užsitarnavo viešojo sektoriaus klientų pasitikėjimą gerinant valstybės valdomo turto efektyvumą. Todėl Latvijos valstybės turto valdymo įmonės pasirinkimas kurti strategiją kartu su NT konsultavimo srities specialistais rodo, kad valstybės turto valdymo įmonė turi rimtus ketinimus ir siekia maksimaliai efektyviai valdyti jai patikėtą turtą“, – teigia M. Kulbokas.

Lietuvos patirtis jau pademonstravo, kad valstybių iniciatyva gerinti turto valdymo efektyvumo rodiklius bei taupyti veiklos sąnaudas, pasitelkiant ir specialistus iš šalies, padeda efektyviai siekti užsibrėžtų tikslų.