„Newsec“ aukcione išpardavė jai patikėtą „NT Valdų“ turto portfelį už 63,18 mln. eurų

„Newsec“ aukcione išpardavė jai patikėtą „NT Valdų“ turto portfelį už 63,18 mln. eurų

Tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ rengtame paskutiniame – dvidešimt pirmajame – „Ignitis grupei“ priklausančios įmonės „NT Valdos“ aukcione parduoti likę NT objektai už daugiau nei 218 tūkst. eurų, įskaitant PVM. Du iš trijų aukcione pasiūlytų objektų buvo parduoti už aukštesnę nei pradinė kainą: Lazdijuose esančio NT objekto kaina aukciono metu pakilo 39 proc., o Alytuje – 30 proc.

„Newsec“ nuo 2016 m. iš viso įvykdė dvidešimt vieną aukcioną, kurių metu pardavė 104 „NT Valdoms“ priklausančius objektus už 63,18 mln. eurų. Bendrai „NT Valdos“ aukcionuose ir viešuose konkursuose pardavė nekilnojamojo turto už daugiau nei 103 mln. eurų, įskaitant PVM.

Pasak „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovės Jurgitos Šilaikytės, „Newsec“ komandai pavyko įgyvendinti pardavimo strategiją su konkrečiu tikslu – parduoti visą įmonės tiesioginėje veikloje nenaudojamą turtą. Apie 30 proc. objektų buvo parduoti pirmojo aukciono metu, o bendra parduoto portfelio vertė per aukcionus paaugo 3,8 proc.

„Energetikos veikloje tiesiogiai nenaudojamas „NT Valdų“ turtas sėkmingai realizuotas rinkoje dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, parduotas turtas yra išties gerai prižiūrėtas, neapleistas, sutvarkytas. Antra priežastis – vykdomi turto pardavimo aukcionai yra skaidrūs, sudarantys vienodas sąlygas visiems pirkėjams ir užtikrinantys konkurencingą kainą. Be to, tiesioginėje įmonės veikloje nenaudojamų NT objektų pardavimas viešo aukciono būdu ne tik atnešė pelno įmonei, bet ir pamatuojamą finansinę naudą valstybei. Šie aukcionai tapo vieni pirmųjų gerosios praktikos pavyzdžių kitoms neefektyviai turtą valdančioms įmonėms“, – sako J. Šilaikytė.

Didžiausią „NT Valdų“ parduodamo portfelio dalį sudarė administracinės, gamybinės, sandėliavimo, poilsio ir pagalbinio ūkio patalpos. Parduotas turtas buvo išsidėstęs per visą Lietuvą – tiek didžiuosiuose miestuose, tiek regionuose. Objektai – skirtingo dydžio, vertės, įvairaus likvidumo. Nors ir ne naujos statybos, tačiau dauguma jų turėjo nuomininkus, todėl naujiems savininkams iš karto galėjo generuoti pajamas ir be pradinių investicijų. Aukcionai labiausiai domino investuotojus, ieškančius tvarkingo NT su gera grąža visoje Lietuvoje.

2019 m. aukcionai tapo vieni rezultatyviausių iš visų organizuotų: Vilniuje P. Lukšio gatvėje esantis verslo centras „L5“ buvo parduotas už 4,5 mln. eurų, įskaitant PVM, ir tai yra vienas brangiausiai „NT Valdų“ aukcionuose nupirktas objektas. Kiti brangiausiai parduoti „NT Valdų“ objektai taip pat buvo biurų ir sandėliavimo paskirties pastatai. Lietuvos regionuose pirkėjus domino rekreacinės paskirties turtas – viešbučiai, poilsiavietės. Vienas brangiausiai parduotų tokių objektų – už 2,4 mln. eurų, įskaitant PVM, Nidoje esantis trijų žvaigždučių viešbutis „ORO Nida“.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.