„Luminor“ NT aukcione parduota 10 objektų, tarp jų – dvaras

„Luminor“ NT aukcione parduota 10 objektų, tarp jų – dvaras

Nekilnojamojo turto (NT) aukcione už daugiau nei 925 tūkst. eurų (neįskaitant PVM) parduota dešimt „Luminor bank AS“ bankui ir įmonių grupei priklausančių NT objektų. Tarp jų – XVII amžiaus dvaras Vilniaus rajone bei patalpos kelių šalies miestų centre. Banko aukcioną organizavo tarptautinė NT konsultacijų bendrovė „Newsec“.

Pirkėjus sudomino pastatai, sklypai ir dvaras

Dar per išankstinį aukcioną buvo parduotas unikalus neoklasicistinio architektūros stiliaus pastatų kompleksas Nemenčinės seniūnijos Raudondvario miestelyje. Šiuose rūmuose, kurie pastatyti dar XVII-ame amžiuje, veikė alaus darykla, vėliau istorinis pastatas buvo apleistas. Jo konversijos galimybės labai plačios – patraukli vieta netoli Vilniaus, rūmams priklauso parkas, jame – vandens tvenkinys. Už A. Parčevskio gatvėje esančius 11 tūkst. kv. m pastatus buvo sumokėta 88 tūkst. eurų.

Brangiausiai aukcione parduoti trys objektai, kuriuose buvo įsikūrę arba vis dar veikia „Luminor“ banko skyriai. Mažeikių centre (Laisvės g. 9) esantis 860 kv.m banko pastatas įsigytas už 240 tūkst. eurų. Banko skyrius Gargžduose, kuris įsigytas dar prieš aukcioną su „Pirk dabar” galimybe, (614 kv.m ploto pastato dalis) parduotas už 224 tūkst. eurų, skyrius Kaišiadoryse (312 kv.m administracinės patalpos) – už 140 tūkst. eurų.

Auga dėmesys objektams regionuose

Pirkėjų dėmesio taip pat susilaukė 4 žemės sklypai. Du jų – Vilniaus rajone: Grigaičių kaime, parduotas už 20 tūkst. eurų ir Baseino gatvėje, Avižieniuose už 40,9 tūkst. eurų. Kiti du – pajūryje: Saulažolių kaime Klaipėdos rajone, jį pirkėjai įsigijo už 37 tūkst. eurų ir Pakalnės kaime Šilutės rajone, kuris parduotas 18 tūkst. eurų. Be to, aukciono metu parduotas gyvenamasis namas Kretingoje už 77 tūkst. eurų ir butas bei garažas Marijampolėje už beveik 40 tūkst. eurų.

„Per iki šiol įvykusius du aukcionus jau parduoti 24 objektai, kurių bendra kaina – daugiau nei 2,1 mln. eurų. Šie aukcionai parodė, kad net mažiau likvidžiose regionų rinkose esantys objektai, įvertinus rizikas, turi potencialo ir plačių konversijos galimybiu. Investuotojai atkreipia dėmesį į regionus ir dėl mažesnių NT kainų, palyginus su Vilniumi ir Kaunu. Investuoti Lietuvos didmiesčiuose rizikas kelia jau ne tik aukštesnė NT vertė, bet ir labai įtempta konkurencija. Dėl šių priežasčių vis daugiau investuotojų atsigręžia į regionus ir renkasi ten vystyti rekreacines zonas, gyvenamuosius kvartalus ar tiesiog renkasi objektus ateičiai, kurti naujas investavimo perspektyvas regione“, – pastebi Jurgita Šilaikytė, „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovė.

Ekspertė įvardija, kad šiame aukcione pirkėjai aktyviai domėjosi būtent objektais regionuose – didžiausio susidomėjimo sulaukė žemės sklypas Pakalnės kaime Šilutės rajone. Jis parduotas net trečdaliu didesne suma, nei aukcione siūlyta pradinė kaina. Marijampolė irgi sulaukė pirkėjų dėmesio – butas ir garažas šiame mieste parduotas 10 proc. didesne kaina. Iš viso net pusė objektų aukcone parduotų objektų pirkėjai įsigijo už didesnę – nuo 10 iki 31 proc., kainą, nei siūlyta pradinė.

Kitame aukcione – pasirinkimas iš 30-ties objektų

Anot J. Šilaikytės, planuojamame trečiajame banko aukcione bus pasiūlyta įsigyti daug įvairaus tipo NT objektų, tarp jų – ir didelės vertės pastatų: „Parduodamų objektų geografija ir turto paskirtis tokia įvairi, kad gali sudominti labai skirtingus pirkėjus: nuo NT projektus vystančių įmonių, iki fizinių asmenų, įsigyjančių turtą asmeninėms reikmėms. Dalis turto – tai erdvios, pačiuose miestų centruose esančios patalpos, kurias galima pritaikyti biurams ar prekybos patalpoms, šios lokacijos yra patrauklios dėl didelių žmonių srautų aplinkui“.

Pirkėjo lauks vertingiausias šio aukciono metu siūlytas objektas – Klaipėdos senamiestyje, Liepų g. 10, įsikūręs 1250 kv. m administracinės paskirties pastatas. Šalia uostamiesčio savivaldybės esantis objektas pasižymi išskirtine architektūra, jo kaina viršija 1 mln. eurų.

Dar vienas vertingas pastatas bus parduodamas Šiauliuose – tai 4650 kv. m ploto rekonstruotas gamybinės paskirties kompleksas Lingailių g. 6. Jis pritaikytas gamybinei veiklai su administracinėmis ir sandėliavimo patalpomis, be to, turi pastovius nuomininkus, todėl ir be papildomų investicijų užtikrina nuolatinį pajamų srautą.

Likusį parduodamų „Luminor“ banko ir įmonių grupei priklausančių objektų portfelį sudaro administracinės paskirties pastatai, gamybinis kompleksas, įvairios paskirties žemės sklypai ir masyvai, sodybos, gyvenamieji namai.

E-aukcionų platformoje siūlomas „Luminor“ turtas yra išsidėstęs visoje Lietuvoje – 28 savivaldybių teritorijoje. Daugiausia aukcione pasiūlytų objektų – pajūryje, Vilniaus ir Šiaulių regionuose.