G. TOLOČKA: PIRKĖJAI VIETOJE BRANGSTANČIŲ BUTŲ PRADEDA RINKTIS SKLYPUS IR INDIVIDUALIUS NAMUS

G. TOLOČKA: PIRKĖJAI VIETOJE BRANGSTANČIŲ BUTŲ PRADEDA RINKTIS SKLYPUS IR INDIVIDUALIUS NAMUS

G. Toločka: Pirkėjai vietoje brangstančių butų pradeda rinktis sklypus ir individualius namus

Per rugpjūtį 10 proc. menkęs nekilnojamojo turto sandorių skaičius – įprastas sezoninis reiškinys. Anot bendrovės „ResolutionAdvisers LT”, rinkoje dirbančios su prekių ženklu „Newsec”, analitiko Gintaro Toločkos, pastebimas sklypų ir individualių namų populiarėjimas rinkoje rodo, kad pirkėjai juos renkasi vietoje brangesnių butų.

„Paskutinis vasaros mėnesis NT sandorių skaičiumi liepai nusileido 10 proc., tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog tai įprastas reiškinys Lietuvoje stebimas pastaruosius 3-4 metus. Svarbiau yra tai, jog lyginant šį rugpjūtį su praėjusių metų rugpjūčiu, fiksuotas 8,9 proc. augimas. Nors dėl išorinių priežasčių NT rinka šiuos metus pradėjo net 20 proc. pasyviau nei 2014-uosius, tačiau pamažu įgavo pagreitį. Išliekant panašioms tendencijos, mūsų prognozė, kad sandorių apimtys Lietuvoje šiemet bus tik 7-8 proc. mažesnės nei pernai, nesikeičia“, – BNS Plius sakė jis.

G. Toločkos teigimu, per metus labiausiai augusius žemės sklypų (augimas 15,4 proc.) bei individualių namų (augimas 14,5 proc.) įsigijimus reikėtų sieti su vasarą bei jos metu įprastai išaugančiais lūkesčiais erdvesniam nuosavam ar antrajam būstui įsigyti.

„Augančius individualių namų sandorius galima sieti ir su didėjančia konkurencija brangstantiems vidutinės ir prestižinės klasės butams, kurių suminė kaina vis labiau artėja prie individualaus namo kainos sostinėje. Mažiausią, tačiau ir toliau stabilų, prieaugį demonstravo butų segmentas: lyginant su įvedamo euro lūkesčių išaugintu 2014 metų rugpjūčiu augimas šiemet siekia 1,1 proc.“, – pastebėjo jis.

Analitikas pastebi, kad šią vasarą aktyvesnis buvo ir komercinio NT segmentas: rugpjūtį registruota 12,7 proc. daugiau negyvenamųjų patalpų bei 8,3 proc. negyvenamųjų pastatų sandorių, nei prieš metus.

„Tam Lietuvoje vis didesnės įtakos turi ir toliau mažėjanti galimybė besiplečiančioms įmonėms išsinuomoti papildomų patalpų. Tai verčia verslą vis dažniau galvoti apie nuosavų patalpų ar pastatų įsigijimus“, – BNS Plius aiškino jis.

BNS Plius


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.