Elektrėnų savivaldybė pirmoji Lietuvoje e. aukcione parduoda nenaudojamą NT

Elektrėnų savivaldybė pirmoji Lietuvoje e. aukcione parduoda nenaudojamą NT

Tęsiantis valstybės turto centralizavimo procesui, Elektrėnų savivaldybė primoji Lietuvoje iš visų savivaldybių pradeda iniciatyvą gerinti turto valdymo efektyvumo rodiklius bei taupyti veiklos sąnaudas, atsisakydama jai priklausančio nenaudojamo nekilnojamojo turto (NT).

Pirmasis Elektrėnų savivaldybės e. aukciono būdu parduodamas objektas – 800 kv. m viešbučio paskirties pastatas, adresu Draugystės g. 22. E-aukcioną, kuris vyks gegužės 8 d. organizuoja, tarptautinė NT konsultacijų bendrovė „Newsec“, turinti didelę aukcionų patirtį parduodant valstybinio sektoriaus NT.

Parduodamas pastatas yra pačiame miesto centre, Elektrėnų marių pakrantėje, šalia Elektrėnų sporto centro su baseinu, Ledo rūmų, jachtklubo ir motorinių laivų prieplaukos, vandenlenčių parko ir kitų aktyvaus laisvalaikio pramogų. Tai puikus variantas užpildyti trūkstamą apgyvendinimo paslaugų nišą populiarėjančiame aktyvaus laisvalaikio mėgėjų mieste, esančiame tarp Vilniaus ir Kauno. Pradinė objekto pardavimo kaina yra 372,4 tūkst. eurų.

Savivaldybės valdo daugiausiai valstybinio NT

Pasak Mindaugo Kulboko, „Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovo, Elektrėnų savivaldybės iniciatyva iliustruoja, kad savivaldybių institucijos supranta valstybės turto centralizavimo reikšmę valstybės mastu, siekiant mažinti valdomą perteklinį turtą ir tokiu būdu gerinti turto efektyvumo rodiklius bei taupyti veiklos sąnaudas.

„Parduodant šį objektą Elektrėnų savivaldybė jungiasi prie valstybės nekilnojamojo turto valdymo optimizavimo iniciatyvos – pati pradeda optimizuoti turto priežiūrą. Tokios savivaldybių iniciatyvos prisideda prie greitesnio ir efektyvesnio savivaldos turto panaudojimo. Savivaldos disponuoja dideliu turto kiekiu, kurį Gyventojų pajamų mokesčių pavidalu išlaiko Lietuvos gyventojai“, – sako „Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovas.

Tačiau, pasak jo, problemą kelia tai, kad daugumos Lietuvos savivaldybių valdomas NT turtas nėra iki galo inventorizuotas arba ne visada teisingai apskaitomas.

„Šiuo metu savivaldybių valdomo NT vertė siekia 4,7 mlrd. eurų ir nacionalinio nekilnojamojo turto sandaroje sudaro didžiausią dalį – apie 63 proc. Deja, Valstybės kontrolės atliktas auditas patvirtino, kad savivaldybių viešose ataskaitose apskaičiuojamos ne visos nekilnojamojo turto naudojimo, išlaikymo ir panašios ūkinės išlaidos, ne visas savivaldybėms priklausantis turtas yra inventorizuotas ir užregistruotas NT registre. Tai rodo, kad dar ne visoms savivaldybėms yra motyvacijos kuo efektyviau valdyti nekilnojamąjį turtą,“ – sako „Newsec“ Tyrimų ir analizės grupės vadovas.

Regionų NT domina platų pirkėjų spektrą

Pašnekovas pastebi, kad regionuose nekilnojamasis turtas yra mažiau likvidus, tačiau nepaisant šio iššūkio, valstybinio nekilnojamojo turto pardavimais domisi daugelis pirkėjų. Pasak M. Kulboko, Lietuvos regionai yra pakankamai gerai išvystyti infrastruktūros prasme ir dažnai nekilnojamojo turto objektai, kurie neranda pritaikymo savivaldybių veikloje, rinkoje randa savo pirkėją, kuris mato alternatyvų objekto panaudojimą.

„Regionų NT pirkėjai įprastai yra gerai susipažinę su vietinėmis regiono realijomis ir turi naujų idėjų, kaip vystyti įsigytą turtą. Pirkėjų, kaip ir parduodamo turto, spektras ypač platus – nuo vietos ūkininkų, smulkiųjų verslininkų iki investuojančių į rekreacinių paslaugų teikimą“, – sako „Newsec“ analitikas.

Pasirinkimas organizuoti aukcioną e. erdvėje rodo Elektrėnų savivaldybės siekį sudominti parduodamo turto potencialius pirkėjus ir sėkmingai jį realizuoti už rinkos kainą. Elektroninio aukciono principas padeda pritraukti daugiau potencialių pirkėjų, taip didinant konkurenciją ir kuriant didesnę vertę NT savininkui.

M. Kulbokas priduria, kad pasirinkimas organizuoti aukcioną e. erdvėje, eliminuoja pardavėjų ir pirkėjų susitarimų riziką. Dėl šių priežasčių e. aukcionų platforma yra itin aktuali viešojo sektoriaus organizacijoms, siekiančioms skaidriai parduoti įvairios paskirties nekilnojamąjį turtą.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.