Biurų vystytojai Vilniuje persiorientuoja į B klasę

Biurų vystytojai Vilniuje persiorientuoja į B klasę

2018 m. Vilniuje atidaryti keturi A klasės biurų pastatai centrinėje miesto dalyje. Prestižinių biurų poreikis dominuos ir šiemet, bet intensyvi konkurencija šiame segmente skatina NT vystytojus keisti kryptį ir orientuotis į B klasės pastatus, kurių vakansija nuosekliai mažėja jau antrus metus iš eilės, skelbiama tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ parengtoje 2018 m. IV ketvirčio Vilniaus biurų rinkos apžvalgoje „Vilnius Office Outlook“.

Baigiantis 2018 m. bendras biurų vakansijos rodiklis Vilniuje išaugo nuo 3,1 proc. iki 3,7 proc., bet vis dar išlieka vienas mažiausių Vakarų Europos biurų rinkoje, kurioje vidutiniškai vakansija siekia 7-8 proc. Laisvos biurų erdvės plotą Vilniuje augino pastarąjį pusmetį atidaryti verslo centrai: „Asgaard keys“, „Business Stadium“, „Link“ bei trečiojo biurų komplekso „3 Burės“ bokštas. Šie objektai Vilniaus biurų rinkos erdvę išaugino 39 tūkst. kv. m, bet 2018 m. pabaigoje apie 75 proc. šio ploto jau buvo išnuomota.

Biurai keliasi į rajonus ir užmiestį

„Paskutinįjį šių metų ketvirtį A klasės biurų vakansija padidėjo nuo 2,7 iki 5 proc., bet tolimesnis jos augimas nenumatomas. Didžioji dalis iki 2020 m. pabaigos planuojamų atidaryti A klasės verslo centrų ploto jau buvo išnuomota 2018 m. pabaigoje. Tuo tarpu B klasės biurų vakansijos rodiklis ir toliau mažėjo nuo 3,4 proc. iki 2,8 proc. Šis procentas pastaraisiais metais nuolatos ir palaipsniui vis traukėsi ir tai paskatino aktyvesnę naujų B klasės biurų plėtrą mieste ir jo pakraščiuose. Ne centrinėje miesto dalyje iki 2020 m. pabaigos bus atidaryti septyni B klasės verslo centrai, kurių bendras plotas sudarys virš 100 tūkst. kv. m“, – sako „Newsec“ analitikas Gintaras Toločka.

2018 m. pabaigus vystyti naujus A klasės biurus, laisvos erdvės rodiklis išaugo, o B klasės biurų segmente, kur naujų objektų rinkai iki šiol buvo pristatyta mažiau, vakansija mažėjo. Todėl dabar tendencija keičiasi – vystytojai pradeda persiorientuoti į B klasės biurus.
„Tai yra teigiamas pokytis, nes naujų projektų atsiras įvairiose miesto dalyse. Lygiai prieš metus daugiau nei 76 proc. naujai vystomo biuro ploto sudarė A klasė, bet šiemet aukščiausios klasės verslo centrų erdvės pasiūla sumažėjo iki 51 proc. Tuomet B klasės ploto buvo vystoma 2,5 karto daugiau nei prieš metus. Tokia plėtra rodo augančią aukštos kokybės B klasės patalpų paklausą, į kurią efektyviai reaguoja NT vystytojai“, – pasakoja G. Toločka.

2019 m. pradžioje planuojama užbaigti 8,3 tūkst. kv. m B klasės verslo centro „Duetto II“ statybas Viršuliškėse, 2019 m. Ukmergės g. Šeškinėje turėtų iškilti 16 tūkst. kv. m daugiafunkcinis kompleksas „U219“, Savanorių prospekte iki 2020 m. duris atvers 9,7 tūkst. kv. m verslo centras, o didžiausias nuo centro nutolęs biurų pastatas „Nova“ Ozo parke pasiūlys daugiau kaip 25 tūkst. kv. m biuro erdvės, jo statybas planuojama užbaigti iki 2020 m. pabaigos. Netoli miesto centro – Švitrigailos, Linkmenų ir Paupio gatvėse jau pradėtos modernių B klasės verslo centrų statybos.

Senesniems konversija neišvengiama

„Newsec“ analitikas pastebi, kad augant modernių biurų paklausai, senesnės statybos pastatams Vilniuje reikia pradėti investuoti į kokybės gerinimą ir nuomininkams siūlyti lankstesnes sąlygas – mažesnę kainą, trumpesnį nuomos laikotarpį, pritaikyti patalpas mažoms įmonėms, pavyzdžiui, siūlyti biurus ir iki 200 kv. m.

Ekspertas priduria, kad pastato patrauklumą nuomininkams ir potencialiems pirkėjams kelia ir tarptautiniai sertifikatai. Šią tendenciją iliustruoja 2012 m. statybos Vilniuje esantis „Ulonų verslo centras“, kuris investavo į atsinaujinimą ir buvo įvertintas „BREEAM In-Use“ sertifikatu. Šiandien visas šio pastato plotas yra išnuomotas. Tokių pavyzdžių ateityje turėtume sulaukti vis daugiau.

„Nors įprastai sertifikatų siekia nauji, dar statomi objektai, jie tampa vis aktualesni ir anksčiau įgyvendintiems projektams. Jei nauji pastatai sertifikuojami BREEM sertifikatu, tai jau naudojami pastatai vertinami „BREEAM In-Use“. Šio sertifikato gavimas yra vienas iš žingsnių, kurį gali žengti objekto savininkai, norėdami patenkinti šiuolaikinių nuomininkų lūkesčius ir išlikti konkurencingi rinkoje“, – paaiškina G. Toločka.

Pasak pašnekovo, tarptautinių sertifikatų turėjimas pastatą paverčia patrauklesniu nuomininkams, nes jo reikalavimai garantuoja kokybišką darbo aplinką, pastato draugiškumą aplinkai, energetinį efektyvumą, o nuomininkai vis labiau vertina komfortą, profesionalų valdymą ir kokybę. Būtent dėl šios priežasties vis daugiau pastatų savininkų, aštrėjant konkurencijai, domisi reikalavimais gauti tarptautinius sertifikatus.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.