Baltijos NT rinka domina investuotojus: parduoti du prekybos centrai Taline, kas laukia Vilniaus?

Baltijos NT rinka domina investuotojus: parduoti du prekybos centrai Taline, kas laukia Vilniaus?

Baltijos šalių investicijų į nekilnojamąjį turtą rinka metus pradėjo nemažindama tempo – Taline įgyvendinti du vieni didžiausių sandorių regione šiais metais, kurių bendra vertė – 55 mln. eurų. Švedijos investicijų bendrovės „East Capital“ grupei priklausantis fondas už 30,9 mln. eurų iš Šveicarijos privataus kapitalo investicijų bendrovės „Partners Group“ ir „Northern Horizon Capital“ valdomos jungtinės įmonės „Laurus“ įsigijo „Vesse“ prekybos parką. Kiek anksčiau Estijos investicinių fondų valdytoja „Eften Capital“ už 24 mln. eurų įsigijo prekybos centrą „Magistral“,  kurį sėkmingai pardavė Šiaurės Europos prekybos centrų vystytojas ir valdytojas „Citycon“. Abiejų objektų savininkams atstovavusios nekilnojamojo turto ir konsultacijų bendrovės „Newsec“ analitikai pastebi išaugusį investuotojų susidomėjimą – ne mažesnės vertės objektų pasaulio gigantai dairosi ir Lietuvoje.


NeringaRastenyte„Praėjusieji metai prekybos sektoriaus objektų rinkoje buvo pakankamai įtempti, tendencijos nesikeičia ir šiemet – auganti paklausa skatina konkuruojančius centrus plėsti savo veiklą, o kartu pritraukia ir naujų žaidėjų. Mūsų vertinimu, situacija itin palanki dabartiniams objektų savininkams, nes regiono patrauklumas ir investuotojų dėmesys leidžia kilstelėti valdomo turto kainą“, – sako Neringa Rastenytė-Jančiūnienė, „Newsec“ Investicinių sandorių grupės vadovė Baltijos regione.


Pasak N. Rastenytės-Jančiūnienės, vienas pagrindinių veiksnių, didinančių Baltijos šalių NT rinkos patrauklumą, – palankios patrauklių, pajamas generuojančių investicinių nekilnojamojo turto objektų sandorių finansavimo bankuose sąlygos. Tai į NT rinką padeda pritraukti naujų, pasaulyje žinomų investuotojų, iki šiol nedirbusių Baltijos šalių regione.


KestutisSasnauskas„Prekybos parko „Vesse“ įsigijimas – dar viena investicija, iliustruojanti Baltijos šalių nekilnojamojo turto sektoriaus patrauklumą. Šiuo pirkiniu „East Capital“ užtvirtino lyderiaujančią poziciją Baltijos šalių NT rinkoje, – teigia Kęstutis Sasnauskas, „East Capital“ grupei priklausančios privataus kapitalo investicijų įmonės „East Capital private equity“ partneris ir generalinis direktorius. – „East Capital“ jau valdo beveik 300 mln. eurų vertės nekilnojamojo turto objektų, užimančių 250 tūkst. kv. metrų su daugiau nei 500 įsikūrusių nuomininkų visose trijose Baltijos šalyse. Fondas planuoja ir toliau investuoti į aukštos kokybės komercines patalpas, skirtas prekybos, biurų ir logistikos centrams Taline, Rygoje ir Vilniuje.“

Žvelgiant iš pardavėjų pozicijų – naujų investuotojų susidomėjimas yra palanki proga perleisti dalį turimos nuosavybės ir koncentruotis į prioritetinę savo veiklos sritį. Tokia buvo ir vieno didžiausių Šiaurės Europos prekybos centrų vystytojo bei valdytojo „Citycon“ motyvacija. „Prekybos centro „Magistral“ pardavimas sutampa su „Citycon“ strategija koncentruotis į didžiųjų miestų maisto prekybos centrus Baltijos ir Šiaurės šalyse, todėl atsisakome kitų sektorių portfelio ir mažesnių prekybos vietų. Jaučiame, kad dabar yra palankus metas parduoti su įmonės plėtros strategija nederantį objektą ir recirkuliuoti kapitalą“, – teigia pirmaujančio prekybos centrų savininko Suomijoje ir Estijoje  „Citycon“ investicijų vadovas Nils Styf.


Apie tai, ar savininkų pasikeitimai prasidės ir didžiausiuose Lietuvos prekybos centruose, „Newsec“ atstovai kol kas nekalba, tačiau atkreipia dėmesį, kad rinkos situacija panaši visose trijose Baltijos šalyse ir Vilnius patrauklumu nenusileidžia Talinui. „Investuotojai visas tris Baltijos šalių rinkas mato kaip vieną regioną. Dauguma jų siekia suformuoti vientisą portfelį, tolygiai apimantį visas tris valstybes, ir ateityje jį parduoti pasaulinio dydžio investuotojams. Pastarieji jau yra pasirengę ateiti į Lietuvą, tačiau ieško saugių, ne mažiau kaip 10–15 metų veikiančių ir stabilų pinigų srautą garantuojančių objektų, kurių vertė būtų ne mažesnė kaip 50–80 mln. eurų“, – prognozuoja N. Rastenytė-Jančiūnienė.


Vykusiems sandoriams tarpininkavusi „Newsec“ yra lyderiaujanti nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė Šiaurės Europoje ir Baltijos šalyse, besispecializuojanti komercinio nekilnojamojo turto paslaugų srityje. „Newsec“ koordinuoja stambiausius investicinius bei tarpininkavimo sandorius, valdo daugiausiai nekilnojamojo turto objektų, vykdo, atlieka didžiausios apimties įvairaus turto vertinimus, taip pat vertina verslo linijas bei akcijas, įmonių pardavimus, jungimąsi, restruktūrizavimą ir kitus atvejus, turi stambiausią rinkos tyrimų ir analitikos padalinį Šiaurės Europoje ir Baltijos šalyse.


 

Daugiau informacijos:


Olga Dainytė

Rinkodaros vadovė
Tel.  +370 614 46793
El. p.  o.dainyte@newsec.lt


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.