Augantis konkurencingumas statybų sektoriuje – didėjančios galimybės užsakovams

Augantis konkurencingumas statybų sektoriuje – didėjančios galimybės užsakovams

Dėl koronaviruso Lietuvoje paskelbus karantiną, statybų sektorius susiduria su iššūkiais – statybinių medžiagų vėlavimu, darbo jėgos iš užsienio pasitraukimu, vietinių darbuotojų saugumo užtikrinimu ir, svarbiausia, užsakymų krepšelio mažėjimu.

Tačiau kaip pastebi „Newsec“ bendrovės statybos projektų valdymo grupės vadovas Tadas Grincevičius, sumažėjęs užsakymų kiekis, didina konkurenciją tarp statybų rangovų bei subrangovų, ir atitinkamai koreguoja kainas rinkoje.

„Pastebėjome, kad anksčiau dėl didelio užimtumo konkursuose atsisakę dalyvauti paslaugų tiekėjai, skambina ir grįžta su patraukliais kainos bei terminų atlikimo pasiūlymais, nevengia imtis ir mažesnių užsakymų. Todėl matome kaip svarstyklės po truputėli persisveria į užsakovų pusę,“ – teigia T. Grincevičius.

Pasak eksperto, vis dėl to didžiausią karantino įtaką pajuto mažesni rangovai ir subrangovai, ypač atliekantys vidaus įrengimo darbus. Dalis jų projektų buvo sustabdyti arba nutraukti, todėl norėdami išsilaikyti rinkoje jie bus priversti keisti savo kainodarą. Tuo tarpu didieji rangovai dar kurį laiką galės gyventi senuoju ritmu, aišku, jei pandemija neužsitęs ilgiau.

Daugiau apie statybų sektoriaus aktualijas galite sužinoti „Newsec“ video interviu su statybos projektų valdymo grupės vadovu Tadu Grincevičiumi ir tyrimų paslaugų grupės vadovu Baltijos šalyse Mindaugu Kulboku.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.