Lietuvos NT investuotojams vietos rinkoje darosi ankšta

Lietuvos NT investuotojams vietos rinkoje darosi ankšta

Lietuvos bendrovės, investuojančios į komercinius nekilnojamojo turto (NT) projektus, neapsiriboja vien tik vietos rinka, rodo NT rinkos „Newsec Property Outlook“ apžvalga. Nors konkurencinė aplinka Lietuvos NT, o ypač sostinėje, gana įtempta ir vietos investuoti dar yra, šalies investuotojai patrauklių NT projektų aktyviai ieško ir kaimyninėje Latvijoje. Vien šiuo metu suplanuotų „lietuviškų“ investicijų į NT vertė gretimoje šalyje siekia daugiau kaip pusę milijardo eurų.

Lietuvių investicijos į NT Latvijoje – rekordinės

Anot tarptautinės NT konsultacijų bendrovės „Newsec“ analitiko Gintaro Toločkos, lietuviško kapitalo įmonės, investuojančios į NT projektų vystymą, su turimu kapitalu ir patirtimi vis drąsiau žengia į kitas rinkas. Visų pirma, į artimiausią ne tik geografine, bet ir teisine, mokestine bei konkurencine prasme Latviją ir jos sostinę Rygą. Iš viso Lietuvos NT įmonės Rygoje jau suplanavo projektų už daugiau kaip 500 mln. eurų.

„Šiuo metu Lietuvos bendrovių susidomėjimas Latvijos NT rinka yra labai didelis. Lietuvių jau pradėtų ar suplanuotų projektų apimtys Rygoje siekia šimtus tūkstančių kvadratinių metrų. Didžiausia numatyta investicija siekia 200 mln. eurų, o bendra vystomų projektų vertė sudaro net pusę milijardo eurų. Tai signalas, kad Lietuvos NT įmonės stipriai auga finansiškai, o siekdamos diversifikuoti savo investicijas vis drąsiau ieško galimybių užsienyje“, – sako G. Toločka.

Didžiausią NT projektą Latvijoje yra suplanavusi investicijų valdymo bendrovė UAB „Lords LB Asset Management“, kuri statys iki 100.000 kv. m ploto viešbučių, biurų ir prekybos pastatų kompleksą, kuris įvertintas 200 mln. eurų. „M.M.M. projektai“ planuoja vystyti maždaug 70.000 kv. m ploto biurų ir apartamentų kvartalą už 150 mln. eurų. Investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“ įsigijo teritoriją, leisiančią vystyti iki 40 tūkst. kv. m ploto biurų pastatus už 50 mln. eurų.

Jau anksčiau Latvijoje investavo „Vilniaus prekyba“, kuri baigia vystyti 100 mln. eurų vertės 98.000 kv. m ploto prekybos centrą „Akropolis“. Taip pat bendrovė „Hanner“ – ji į įvairios paskirties turtą Rygoje yra investavusi apie 150 mln. eurų.

Vilnius – Baltijos šalių NT lyderis

Dėl spartaus NT rinkų augimo, pirmasis 2018 m. pusmetis buvo ypač sėkmingas visose Baltijos šalių sostinėse. Šiuo laikotarpiu bendra investicijų į komercinį NT sandorių vertė siekė 435 mln. eurų, o tai yra 85 proc. visų per 2017 m. sostinėse pasirašytų sutarčių sumos.

G. Toločka pastebi, kad Lietuvos sostinė ir toliau išlaiko lyderiaujančią poziciją Baltijos šalyse – 2017 m. investicijų į komercinį NT sandorių vertė Vilniuje siekė 227 mln. eurų ir ženkliai viršijo Rygos (146 mln. eurų) bei Talino (141 mln. eurų) NT sandorių apimtis. 2018 metais situacija išlieka panaši – pirmąjį metų pusmetį bendra investicijų į komercinį NT sandorių vertė Vilniuje sudarė 208 mln. eurų arba 50 proc. daugiau nei Rygoje ir 42 proc. daugiau nei Taline.

Prognozuojama, kad 2018 m. antroje pusėje Baltijos šalių sostinėse bus sudaryta ir daugiau naujų investicinių NT sandorių, tačiau Vilnius ir toliau išlaikys lyderiaujančią poziciją regione.