Kauno biurų rinkos variklis – augančios vietinės įmonės

Kauno biurų rinkos variklis – augančios vietinės įmonės

Kauno biurų plėtra demonstruoja dėsningą spartų augimą, nuo 2016 m. iki dabar modernaus biuro ploto atsirado dvigubai daugiau, o šiemet Kaune bus atidarytas didžiausias modernaus biuro plotas – virš 52,3 tūkst. kv. m. Po tokios naujų verslo centrų bangos Kauno biurų rinką sudarys apie 250 tūkst. kv. m. Išnaudodami Kauno potencialą vystytojai aktyviai įgyvendina NT projektus, o augantis laisvo biuro plotas kuria ypač lanksčias pasirinkimo galimybes nuomininkams, skelbiama tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ parengtoje 2019 m. I pusmečio Kauno biurų rinkos apžvalgoje „Kaunas Office Outlook“.

„Kaunas šiuo metu aktyviai demonstruoja proveržį biurų plėtroje, o tai reiškia, kad mieste veikiančios įmonės turi išskirtinę galimybę įsikurti moderniuose biuruose. Čia vidutinių ir smulkių įmonių poreikius ir galimybes atitinkančių patalpų pasiūla yra didesnė nei sostinėje, kur iki šiol statyti verslo centrai pirmiausia buvo orientuoti į didžiuosius nuomininkus, ieškančius patalpų 100 ir daugiau darbo vietų“, – paaiškina „Newsec“ analitikas Mindaugas Kulbokas.

Remiantis LR Statistikos departamento duomenimis, iš viso Kauno mieste veiklą vykdančių bendrovių skaičius yra perkopęs 14 tūkst., o Kauno apskrityje veikiančių įmonių jau daugiau nei 21 tūkst. ir jų skaičius kasmet auga. Pavyzdžiui, nuo 2017 m. iki 2018 m. Kauno mieste įmonių skaičius išaugo beveik 300.

Tiesa, dar nemažai įmonių dirba erdvėse, tik primenančiose administracines patalpas. Tokių nuomojamų patalpų Kaune yra daugiau kaip 1 mln. kv. m. Pažangios bendrovės, norinčios įsikurti efektyviame ir moderniame biure, 6-8 mėnesių perspektyvoje galės tai padaryti, nes mieste atsiras kur kas didesnis modernaus biuro ploto pasirinkimas.

Nuomos sandorių apimtys – stabilios

Nuomos sandoriai Kaune sudaromi aktyviai – pirmąjį šių metų pusmetį mieste išnuomota arti 20 tūkst. kv. m. Tai tampa jau įprastu rodikliu Kaunui. Didžiausius nuomos sandorius pasirašė Kaune ir iki šiol aktyviai veikusios įmonės „Atea“, „YIT“ ir „Kelprojektas“ sudariusios išankstinės nuomos sandorius dėl atitinkamai 3,7 tūkst., 2 tūkst. ir 1,9 tūkst. kv. m ploto naujai vystomuose biurų pastatuose.

„Newsec“ prognozuoja, kad 2019 m. rinka iš viso įsisavins apie 35-40 tūkst. kv. m. Kaune dominuoja vietinės įmonės, kurios plečiasi arba keliasi į naujas patalpas, bet tarptautiniai nuomininkai taip pat domisi Kaunu – per pirmąjį metų pusmetį Kaune netrūko ir naujų tarptautinių vardų, pavyzdžiui, „Nordzucker“, kurie išsinuomojo 500 kv. m ir bendradarbystės erdves išaugę „Hyarchi“, sudarę sutartį 250 kv. m biuro plotui Kaune.

Didžiausias poreikis A klasei

Ekspertas prognozuoja, kad nuomininkus greičiausiai pritrauks aukščiausios A klasės ar modernūs centrinėje miesto dalyje esantys B klasės biurai. Tokiuose šiuolaikines tendencijas atitinkančiuose verslo pastatuose vakansija siekia 5-6 proc. ir yra bemaž dukart mažesnė nei 11 proc. vidutinė miesto.

Pasak analitiko, aukščiausios ir aukštesnės klasės biurams Kaune sekasi kur kas geriau nei rinkos vidurkiui: „Senos statybos biurų situacija sudėtingesnė – jie turi daugiau neužimto ploto ir dėl to yra priversti peržiūrėti savo kainodarą. Tuo tarpu nauji modernūs aukščiausios klasės verslo centrai yra beveik užpildyti. Tai reiškia, kad senesnės statybos biurams kils vis daugiau iššūkių ir jie turės investuoti į atsinaujinimą arba orientuotis į kitą biurų segmentą, pavyzdžiui smulkesnius ir ne tokius išrankius nuomininkus“.

Plotą didina apgalvotai

Dėl sparčios biurų plėtros vakansija mieste dabar siekia 11 proc., o metų pabaigoje tikėtina kad pasieks 15 proc. Ekspertas pabrėžia, kad nors laisvo biuro plotas šiemet augs, vystytojai suvokia tikrovę – jie didina pasiūlą tik realizavę anksčiau pasiūlytą plotą. Prognozuojama, kad Kauno biurų rinkoje pasiūla ateityje turėtų augti nuosaikiau ir greičiausiai nematysime tokių rekordinių pasiūlos šuolių kaip šiemet, o rekordinį biuro plotą Kauno rinka įsisavins artimiausių metų perspektyvoje.