Šaltuoju sezonu turistus pritrauks SPA paslaugomis ir konferencijų centru

Šaltuoju sezonu turistus pritrauks SPA paslaugomis ir konferencijų centru

Atšilus orams Lietuvos miestų ir kurortų gatves užplūdo turistai, tačiau viešbučiai dideliais svečių srautais galės džiaugtis neilgai – po kelių šiltų mėnesių turistų gerokai sumažėja. Planuojama, kad ryškų sezoniškumą ateityje turėtų sumažinti pasaulinio garso viešbučiai su sveikatingumo paslaugomis ir Vilniaus kongresų centro atidarymas.

Kasmet viešbučių užimtumas Lietuvoje vasaros ir žiemos mėnesiais skiriasi apie 30–40 proc. („STR Global“ duomenys). Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį viešbučių užimtumas Lietuvoje siekė 65,7 proc. ir buvo mažesnis nei Rygoje (66,4) ar Taline (68,3).

„Viešbučiai turistų gausa vasarą nesiskundžia – problemos kyla ankstyvą pavasarį, rudenį, žiemą. Kad viešbučių užimtumas mažiau svyruotų ir pastebimą ekonominę naudą teiktų ištisus metus, būtina „pergudrauti“ sezoniškumą. Tai padaryti itin svarbu, nes vienas viešbutyje turisto išleistas euras Lietuvos ekonomikai vidutiniškai sukuria 1,3 euro – turistas naudojasi taksi, perka suvenyrus, lankosi restoranuose ir pan.“, – sako nekilnojamojo turto konsultacijų „Newsec“ tyrimų ir analitikos grupės vadovas Mindaugas Kulbokas.

Pritrauks SPA, grožio ir medicinos paslaugomis

Brigita Aleksandravičiūtė, tarptautinio viešbučių tinklo „Accor Hotels“ plėtros projektų vadovė Baltijos šalims, teigia, kad viešbučiai su sezoniškumu turi kovoti įvairias būdais.

mindaugas_kulbokas_BW„Sezoniškumą labiausiai jaučia viešbučiai, esantys kurortuose ar mažesniuose miesteliuose. Tačiau net ir šaltu metų laiku į juos daugiau turistų pritrauktų patrauklūs SPA centrai, baseinai, patogios konferencijų salės, įvairūs pasiūlymai įmonėms ir organizacijoms. Žinoma, yra ir makro faktorių – reikalingas infrastruktūros tobulinimas, šalies ir miesto pasiekiamumo ir matomumo aktyvinimas, naujų tarptautinių kompanijų padalinių pritraukimas. Turistų srautui didelės įtakos turi valstybės politika, mokesčių sistema, turizmo skatinimas“, – sako „Accor Hotels“ atstovė.

Sezoniškumą pajūryje turėtų padėti sumažinti Palangoje planuojamas statyti pasaulinio lygio viešbučių tinklo „Marriott“ viešbutis, kuris turistus trauktų ištisus metus ir didelį dėmesį skirtų sveikatinimui.

„Palangoje yra nemažai viešbučių, žiemą jie nebūna labai apkrauti. Norime, kad žmonės į „Marriott“ vyktų ne kaip į viešbutį, o kaip į SPA, sveikatinimosi objektą. Todėl, sutikę bendradarbiauti šiame projekte, pasiūlėme viešbutyje numatytą 10–12 kabinetų SPA paslaugoms skaičių padidinti 4–5 kartus. Sezoniškumo mažinimas – mūsų pagrindinis tikslas, nes juk žiemą į Palangą žmonės dažniausiai atvyksta savaitgaliui, pasivaikščioti prie jūros. Trūksta paslaugų, kurios juos sulaikytų ilgesniam laikui“, – teigia būsimo viešbučio operatoriaus „SPA Vilnius“ generalinis direktorius Valdas Trinkūnas.

Vilniaus viešbučius išgelbės konferencijų centras

Vilniuje pastebimą ryškų sezoniškumą viešbučių rinkoje ateityje turėtų gerokai sumažinti vietoj Koncertų ir sporto rūmų planuojamas įrengti Vilniaus kongresų centras. Šio centro svarba sostinės gyvenimui – itin didelė, jis taptų patrauklia vieta didelėms tarptautinėms konferencijoms, gausiems verslo turistų srautams.

Planuojama, kad kongresų centro plotas sieks 18.880 kv. m, juose numatoma įrengti 10 įvairaus dydžio salių, talpinsiančių nuo 150 iki 4.800 lankytojų. Anot „Newsec“ atstovo, nesunku paskaičiuoti, kokias papildomas pajamas šis centras sukurs: jei, pavyzdžiui, renginyje apsilankytų 500 dalyvių iš užsienio, apie 100 000 eurų uždirbtų viešbučiai, dar 130 000 eurų atitektų kitų paslaugų teikėjams.

„Kongresų centro statybą galima lyginti su ralio trasos įrengimu: nors įrengti trasą brangu, bet tą padarius teliks pjauti žolę – didelės pajamos bus kuriamos automatiškai“, – sako M. Kulbokas.

Pasak M. Kulboko, šiuo metu Vilniuje nėra tinkamos infrastruktūros, kuria galėtų naudotis didelių tarptautinių konferencijų svečiai.

„Konferencijų sales siūlančių viešbučių nepakanka, jie įsikūrę nepatogioje vietoje. Pavyzdžiui, sunku rasti laisvą salę „Radisson Blu Hotel Lietuva“, svečiams toli vykti iki „Vilnius Grand Resort“ viešbučio (buvęs „Villon“), „Litexpo“ parodų centras įsikūręs nepatogioje vietoje, toli nuo centro. Tenka išgirsti atsiliepimų, kad didelių tarptautinių konferencijų rengėjai yra išsiilgę naujų vietų tokiems renginiams. Šiuo metu didžioji dalis kaimyninių šalių renginių organizuojami Prahoje esančiame kongresų centre“, – pastebi M. Kulbokas.

Pasak „Newsec“ tyrimų ir analitikos grupės vadovo, centro statybos truks mažiausiai 2,5 metų. Koncertų ir sporto rūmų įsigijimui iš valstybės biudžeto planuojama skirti 5 mln. eurų, rekonstrukcijoms atiteks 13 mln. siekiantis ES finansavimas.

 

Daugiau informacijos:

Olga Dainytė

Rinkodaros vadovė

Tel.  +370 614 46793

El. p. o.dainyte@newsec.lt


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.