M. KULBOKAS: AUGANČIAM BŪSTO RINKOS AKTYVUMUI ĮTAKOS TURI IR BESIPLEČIANTI NAUJŲ BIURŲ RINKA

M. KULBOKAS: AUGANČIAM BŪSTO RINKOS AKTYVUMUI ĮTAKOS TURI IR BESIPLEČIANTI NAUJŲ BIURŲ RINKA

M. Kulbokas: Augančiam būsto rinkos aktyvumui įtakos turi ir besiplečianti naujų biurų rinka

Lietuvos būsto rinkos aktyvumui įtakos šiuo metu daugiausia turi ne tik suskubę įsigyti nekilnojamojo turto prieš atsakingo skolinimo sugriežtėjimą, bet ir vis daugiau sostinėje įdarbinamų kvalifikuotų profesionalų paslaugų centruose, teigia nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Resolution Advisers LT“, rinkoje žinomos prekių ženklu „Newsec“, Tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos regionui Mindaugas Kulbokas.

„Pastaruosius kelerius metus rinktos suaktyvėjimas vis aiškinamas neracionaliu pirkėjų skubėjimu įsigyti būstą ar žemės sklypų. Tai gąsdinama naujai įvestomis Lietuvos banko atsakingo skolinimosi taisyklėmis, tai euro įvedimu, šiemet vėl apeliuojama į griežtinamą atsakingą skolinimą, įsigaliosiantį nuo lapkričio. Tačiau realybėje pirkėjai ir pardavėjai tapo profesionalesni, jiems vis mažiau įtakos daro tokie gandai. Nekilnojamąjį turtą perka tie, kuriems jo reikia. Ne todėl, kad kažkas įvyks“, – antradienį komentuodamas Registrų centro paskelbtus nekilnojamojo turto sandorių rinkos duomenis, BNS Plius sako jis.

Analitikas pripažįsta, kad griežtinami skolinimosi standartai gyventojus skatina atsakingiau žiūrėti į didelės vertės turto įsigijimą ir yra prevencinė priemonė nuo būsto rinkos burbulų formavimosi.

„Tačiau viena iš esminių priežasčių, veikiančių būsto rinkos aktyvumą šiandien, iš tiesų yra besiplečianti biurų rinka. Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, sostinėje naujuose biuruose specialistams sukurta 12 tūkst. darbo vietų. Šie žmonės dirba toli gražu ne už vidutinį atlyginimą. Kadangi pokyčiai biurų rinkoje vyksta jau trejus metus, natūralu, kad juose dirbantys specialistai jau gali sau leisti ir geras gyvenimo sąlygas“, – sako M. Kulbokas.

Jo teigimu, šiuo metu būsto rinkos variklis yra vidutinis segmentas, tačiau jo pasiūla pakankamai koncentruota, todėl kyla kainos.

„Tai lemia, kad butų kainoms artėjant prie namų ir kotedžų kainų, atsiranda entuziastų, norinčių įgyvendinti savo gyvenimo projektą, kuris, žinoma, prasideda nuo sklypo įsigijimo. Dažnai sklypo vertė prilygsta 15 proc. dydžio pradiniam įnašui, kurio šiandien reikalauja bankai. Todėl dažnai sklypo įsigijimas ir namo statyba tampa kai kuriais atvejais lygiaverte alternatyva buto pirkimui. Ypač, jei žmogaus neriboja laikas“, – klausimas, kodėl pastaruosius mėnesius vėl suaktyvėjo sklypų rinka, teigia M. Kulbokas.

BNS Plius


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.