BUTŲ KAINAS I KETVIRTĮ AUGINO ANTRINĖ RINKA, EURO ĮVEDIMO PLANAI NETURĖJO JOKIOS ĮTAKOS

BUTŲ KAINAS I KETVIRTĮ AUGINO ANTRINĖ RINKA, EURO ĮVEDIMO PLANAI NETURĖJO JOKIOS ĮTAKOS

BUTŲ KAINAS I KETVIRTĮ AUGINO ANTRINĖ RINKA, EURO ĮVEDIMO PLANAI NETURĖJO JOKIOS ĮTAKOS

Šių metų I ketvirtį butus antrinėje rinkoje 4,4 proc. brangino paklausą pajutę pardavėjai, o butus pirminėje rinkoje 0,7 proc. pigino atsargūs nekilnojamojo turto plėtotojai, sako bendrovės „Resolution advisers LT”, rinkoje žinomos prekių ženklu „Newsec” Tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos regionui Mindaugas Kulbokas. Jo teigimu, statistika rodo tvarų rinkos augimą ir žlugdo mitus, kad kainos auga dėl laukiamo euro.

Kaip BNS Plius sakė M. Kulbokas, įtaką I ketvirčio ir metiniams būsto kainų rezultatams darė antrinė rinka, kurioje dėl paklausių ekonominės klasės senos statybos butų pardavėjai kėlė kainas.

„Tuo tarpu plėtotojai, žiūrėdami į ilgalaikę perspektyvą, kainas naujuose projektuose kelia atsargiai. Reikia turėti omenyje, kad pagal Statistikos departamento metodiką, antrinės senų būstų rinkos svoris statistikoje turi didelį lyginamąjį svorį”, – aiškino M. Kulbokas.

Jo teigimu, statistikos duomenys patvirtina, kad būsto rinkoje nesiformuoja kainos burbulai ir planai šalyje įvesti eurą iš tiesų nekelia nekilnojamojo turto kainų.

„Akivaizdu, kad tokia kainų dinamika yra tvarios rinkos ženklas. Be to, akivaizdu ir tai, jog Lietuvos siekio tapti eurozonos nare patvirtinimas taip pat nėra savaiminė prielaida kilti nekilnojamojo turto kainoms. Daug diskutuojamas galimas pavojus dėl kainų apvalinimo i didesnę pusę pereinant prie euro, nekilnojamojo turto kainai neturės jokios įtakos, nes šiuo metu finansinės institucijos lieka nekilnojamojo turto rinkos stabilumo ir rinkos tvarumo garantu”, – aiškino M. Kulbokas.

Anot jo, pagrindinis nekilnojamojo turto rinkos pasikeitimas po kitų metų sausio 1 dienos bus tai, jog turto vertė nominaliąja verte mažės 3,4528 karto.

„Tai prognozuojant, galima sakyti, kad ir kitų metų pradžioje reikia laukti būsto kainų mažėjimo, nes kainos pokytis nominaliąja reikšme tikrai bus 3,4528 karto mažiau”, – juokaudamas sakė analitikas.

BNS plius


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.