Biurų rinkoje užfiksuotas rekordas

Biurų rinkoje užfiksuotas rekordas

2018 01 03

 

Vilniaus biurų rinka sparčiai auga, lyginant su rekordiniais 2016 m., praeitais metais fiksuotas dar 14 proc. siekęs augimas, o modernios biuro erdvės 2017 m. išnuomota daugiau nei pastatyta naujos. Nauji biurai atidaromi pilnai užimti – ketvirtą praeitų metų ketvirtį atidarytuose biuruose „Penta“, „Domus Pro“ ir „Saltoniškių 7“ vakansija atidarymo dieną buvo mažesnė nei 5 proc. Rinkos ekspertai konstatuoja, kad bene vienintelis būdas susirasti pageidaujamas ir pilnai poreikius atitinkančias biuro patalpas – nuomos sutartis pasirašyti prieš 12-18 mėnesių.

 

Vietos naujiems biurams dar yra

 

2017 m. Vilniuje išnuomota rekordiškai daug –  80 tūkst. kvadratinių metrų modernios biuro erdvės. Tuo tarpu nuo praeitų metų pradžios rinkai pristatyta 68 tūkst. kvadratinių metrų biuro erdvės, taigi vis dar išnuomojama daugiau nei spėjama pastatyti.

 

„Ilgą laiką NT analitikai skaičiavo, kad Vilniuje per metus vidutiniškai išnuomojama apie 35 tūkst. kvadratinių metrų biuro ploto. Tačiau šis vidurkis jau 2016 m. buvo viršytas beveik dvigubai, o pernai augimas siekė dar 14 proc. Prie didėjančio nuomos sandorių skaičiaus reikšmingai prisidėjo bendrovė „Newsec“ tarpininkavusi sudarant net 70 proc. šių sandorių. Naujasis išnuomotos biuro erdvės rekordas rodo, kad erdvės rinkai augti dar yra“, – pasakoja tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovė Jurgitos Šilaikytės.

 

Anot „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovės, 15 proc. erdvės išsinuomoja naujai į rinką žengiantys užsienio kompanijų IT, finansinių, klientų aptarnavimo paslaugų centrai, o likusius 85 proc. – augančios ar ieškančios modernaus biuro jau Lietuvoje veikiančios vietinės ir tarptautinės įmonės.

 

„Lapkritį apie žingsnį į Lietuvą paskelbusi „Booking.com“ išsinuomojo apie 4 000 kvadratinių metrų „Technopolio“ biurų kompleksui priklausančiame pastate „Penta“, JAV mokėjimo paslaugų įmonė „Harbortouch“ – apie 1 000 kvadratinių metrų centriniame verslo kvartale esančiame „Goštauto 40A“. Visgi didžiausi sandoriai buvo sudaryti Lietuvoje jau veikiančių „Telia“ ir „Danske Bank“ bendrovių – jos šiemet išsinuomojo net po 15 tūkstančių kvadratinių metrų ploto biurų komplekse Saltoniškių g. – tai didžiausi kada nors sudaryti biurų nuomos sandoriai Lietuvoje “, – sako J. Šilaikytė.

 

Tartis dėl erdvės reikia bent jau prieš metus

 

Dėl toliau augančios paklausos sumažėjo vakansijos kiekis visuose Vilniaus biuruose – ketvirtą praeitų metų ketvirtį jis ir toliau yra vienas mažiausių Europoje. A klasės biuruose fiksuojama tik 1,9 proc. laisvos erdvės, B klasės – 4,2 proc. Tai reiškia, kad vakansijos praktiškai nėra, o norint turėti galimybę rinktis biurą pagal savo poreikius būtina dėl jo tartis iš anksto.

„Sandoriai dėl biuro nuomos sudaromi 6-18 mėnesių iki įsikėlimo į naujas patalpas, o nauji biurai atidaromi beveik pilnai užpildyti – didžiausias vakansijos rodiklis viename iš rugsėjį atidarytų A klasė biurų siekė vos 5 proc.“, – pasakoja J. Šilaikytė.

 

Šiuo metu statomi 9 nauji biurų pastatai, dar 3 yra planuojami – juose jau išnuomota 46 proc. ploto. Daugiau nei 80 proc. jų yra A klasės – tai rinkoje jau nieko nestebina, nes energetiškai efektyvūs, geroje vietoje įsikūrę ir gerai valdomi biurai yra užpildomi greičiau.

 

„2018 m. Vilniuje planuojama atidaryti keturis biurų pastatus – visi jie bus įsikūrę centriniame verslo kvartale – Konstitucijos prospekte ar Saltoniškių gatvėje bei atitiks biurų A klasei keliamus reikalavimus. Visgi bendras jų plotas užims tik 39 tūkst. kvadratinių metrų, kai paklausa, jeigu išsilaikys šių metų augimo tempai, gali būti dukart didesnė. Dėl šios priežasties biuro patalpų nuomos kainos gali dar šiek tiek kilti ir susirasti tinkamą biuro plotą bus dar sudėtingiau“, – aiškina J. Šilaikytė.